Om kurset
Velkommen til introduktionsuddannelseskurset ”Den Onkologiske Værktøjskasse”
Kurset er det ene af to specialespecifikke kurser, som tilbydes under introduktionsuddannelsen i Klinisk Onkologi.
Tildeling af kursuspladser
Kurset er placeret i løbet af introduktionsuddannelsen og kursustilmelding sker til sekretær Lisbet Ziegler
Kursister indkaldes til kursus af delkursusleder. Bemærk at indkaldelsen stiles til den email-adresse som lægen har oplyst ved ansættelse i I-stilling.
Varighed
Kurset er på i alt 13 timer fordelt på 2 dage, mandag og tirsdag i uge 41 (2024). Timerne er med fysisk fremmøde.
Organisation
Kurset foregår på Odense Universitetshospital.
Der vil blive serveret formiddagskaffe med rundstykker (dag 1), sandwich og vand til frokost (dag 1 + 2), samt kaffe og kage til eftermiddag (dag 1). Kursisterne skal selv sørge for indkvartering.
Af hensyn til tilrejsende vil vi på førstedagen starte klokken 9.00. På dage 1 slutter vi kl. 16.15 og på dag 2 slutter vi kl. 15.00.
Rationale, formål og læringsmål
Et indgående kendskab til systemisk onkologisk behandling, bivirkninger og responsevaluering er centralt i klinisk onkologi. Man skal som læge efter endt I-stilling kunne håndterer de mest almindelige specialespecifikke problematikker, som kan opstå sideløbende eller akut i forbindelse med kræftsygdom og –behandling. Ydermere forventes det, at man kan genkende palliative problemstillinger og initierer relevant behandling.
Kurset vil understøtte kursistens udvikling inden for ovenstående områder med henblik på opnåelse af kompetencer angivet i målbeskrivelsen (DSKO 2022).
Kursusrelevante kompetencemål: I3-6,15-16,18 og 19.
Kursets indhold
Behandlingsmulighederne inden for onkologi er mange og kurset vil med katedral undervisning medvirke til at skabe overblik over de forskellige typer af behandling og hyppigste bivirkninger relateret hertil. Ligeledes vil kurset med fokus på case-baseret undervisning understøtte genkendelsen og håndteringen af akut opståede tilstande hos den onkologiske patient. Ydermere vil det bidrage med viden inden for smertehåndtering og give et indblik i specialiseret palliation og terminal pleje.
Materiale og forberedelse
Der er ingen forberedelse til dette kursus, men der forventes aktiv deltagelse begge dage. Nogle kursister kan have gavn af, at se evt. slides igennem forud for eller efter undervisningen. Se program og kursusmateriale
Metoder
Holdundervisning med fokus på at fremme overblik samt case-baseret diskussion for uddybelse af relevante problemstillinger. Undervisere kan anvende gruppearbejde.
Evaluering af kurset
Deltagerne evaluerer kurset og de enkelte lektioner mundtligt og skriftligt.
Kursusledelse
Signe Rønsholdt og Anja Ør Knudsen
Undervisere
Læger med ekspertise inden for de relevante områder.
Litteraturliste
Slides og relevant litteratur kan findes her