Om kurset

Velkommen til hoveduddannelseskurset KOMMUNIKATION

Kursus indgår i rækken af specialespecifikke kurser, som skal gennemføres under hoveduddannelsen i Klinisk Onkologi

Tildeling af kursuspladser

Kurset er placeret i hoveduddannelsens 2. år. Alle registrerede kursister i Klinisk Onkologi tilmeldes af Hovedkursusleder. Se kursuskalenderen
Kursister indkaldes til kursus af delkursusleder. Bemærk at indkaldelsen stiles til den email-adresse som kursisten har oplyst ved ansættelse i H-stilling.

Varighed

Kurset er på 23 timer fordelt på tre dage mandag – onsdag i uge 24

Organisation

Kurset foregår som internat på Fuglsøcentret i Ebeltoft. Man må påregne, at kurset varer til hen på aftenen på dag 1 og 2 pga fællesspisning, sociale aktiviteter og bløde faglige emner. Af hensyn til tilrejsende vil vi på førstedagen starte klokken 10.00 og slutte på slutdagen klokken ca. 14.00.

Rationale, formål og læringsmål

Kommunikation mellem lægen og patienten/pårørende er afgørende for god og patientsikker behandling i sundhedsvæsnet. God kommunikation mellem patient og læge har en væsentlig indflydelse på patienternes oplevelse og udbytte af behandling, herunder forbedret compliance. Gode kommunikative færdigheder er således en central klinisk kompetence som også øger lægens arbejdsglæde og forebygger udbrændthed. Kommunikationsfærdigheder udgør en flerhed af kompetencer, som bedst læres gennem systematisk træning.
Formålet med kurset er således at træne kursisternes færdigheder i kommunikation med kræftpatienter og pårørende, jævnfør de i målbeskrivelsen opstillede kompetencer (H21 og H35). Endvidere fokuseres på kursisternes opmærksomhed på at modstå uhensigtsmæssige belastninger i arbejdet med svært syge patienter og dermed forebygge empatitræthed og udbrændthed.

Indhold

Kursets indhold består primært af kommunikationstræning i små grupper. Træningen foregår som rollespil, med udgangspunkt i deltagernes egne oplevelser med udfordrende kommunikationssituationer. Herudover er der undervisning i kommunikationsteori og oplæg om fælles beslutningstagen og sårbarhed. Hvad angår sårbarhed prioriteres tid til refleksion i grupper

Materiale og forberedelse

Kursisterne forventes at have orienteret sig i det anbefalede materiale udsendt forud for kurset. Derudover skal kursisterne før kurset indsende to cases med udfordrende kommunikationssituationer fra deres egen kliniske hverdag. Se program og kursusmateriale

Metoder

Kurset består af enkelte teoretiske indlæg om kommunikationsteori og samtaleprocessen med udgangspunkt i Calgary-Cambridge Guiden. Der trænes med rollespil med afsæt i deltagernes konkrete erfaringer fra dagligdagen og baseret på Peter Maguire’s modeller.

Evaluering af kurset

Deltagerne evaluerer kurset og de enkelte lektioner mundtligt og skriftligt.

Kursusledelse

Katrine Rahbek Schønnemann og Else Dalgaard Iversen

Undervisere

Læger og psykologer med ekspertise inden for det relevante område.

Litteraturliste

Relevant litteratur udsendes før kurset eller udleveres under kurset.